Gestures of craft

Door de opkomst van de industrie zijn er veel ambachten verloren geraakt. Enkele ambachten wilde ik door middel van mijn project opnieuw onder de aandacht brengen. Iedere ambacht heeft zo zijn eigen karakteristieke beweging of vaardigheid, en ik wil deze weer tot leven brengen.

De beroepen die ik heb gekozen om te vertalen zijn, de lantaarnopsteker, de rietvlechter, de letterzetter en de horlogemaker.

Het eerste ambacht wat me inspireerde was de lantaarnopsteker. Deze man stak elke avond als de zon onderging de straatlantaarns aan. Hij liep met een stok of ladder onder de arm zijn ronde door de stad. Tegenwoordig zijn wij zo gewend om het licht aan te maken door middel van een schakelaar, maar vroeger werd dit gedaan door het licht te ontsteken in de lantaarn. De beweging die er voor nodig is om de lamp aan te maken heb ik vertaald in een product met de vormentaal van nu.

Een andere ambacht is rietvlechten. Een bekende manier van rietvlechten is het maken van webbingen als zitting van een stoel. Voor mijn product heb ik dezelfde techniek van het vlechten overgenomen in een ander materiaal en dient als stoffering voor een krukje.

Door de komst van de computer is het beroep letterzetter totaal verloren gegaan. Vroeger werden alle boeken letter voor letter achter elkaar geplaatst. Ik wilde weer opnieuw bewustwording creëren voor de tekst die je wilt schrijven. Dit heb ik gedaan in de vorm van spijkerletters, die je letter voor letter in de muur slaat. Het laat letterlijk zijn sporen na.

Voor het laatste ambacht heb ik me laten inspireren door de horlogemaker. Deze werkte altijd met een loep voor zijn ogen. Het gegeven, om het beeld te vergroten voor beter zicht, heb ik verwerkt in een ring. Deze ring laat de tekst pas zien zodra je aandachtig door de lens kijkt. Hierdoor ontstaat een intiem moment met het product.

Deze serie van producten laten de vakkundigheid van de ambachten zien, zowel groot- als kleinschalig.

Voor de afbeeldingen van de lantaarnopsteker en de letterzetter kijk bij deel 1

English version coming soon.

Downloads

Contact